INTRO VOEDING

Binnen het thema voeding staan ingrediënten en het klaarmaken van gerechten centraal. Leerlingen leren hoe voeding wordt klaargemaakt en welke keukenregels eraan verbonden zijn. Zo leren ze dat ze eerst hun handen moeten wassen voordat ze aan de slag kunnen met het klaarmaken van gerechten. Leerlingen leren over ochtend, middag- en avondmaal en met welke voedingsmiddelen ze deze kunnen invullen. 

Theorie "De voedingsdriehoek" kan betrokken worden in de lessen door actief aan de slag te gaan. Ga in interactie met leerlingen over hoe hun voedingspatroon er uitziet, culturele eetgewoontes en leer hen hoe ze evenwichtig en gevarieerd kunnen eten, door eenvoudige tips of schema's te maken. Belangrijke vragen: Waarom is voeding belangrijk? Welke voeding is belangrijk? Wat is (on)gezond? Ziet de voedingsdriehoek van andere landen er hetzelfde uit? 

In welke mate komt elk deeldomein voor? 

Hieronder vindt u de iconen van onze deeldomeinen terug. Hoe groter de figuren hoe sterker het deeldomein tot uiting komt. Het procent kan wijzigen, naargelang de samenstelling die u kiest. 

Doe-Activiteiten 

Binnen de Doe-Activiteiten staat voeding centraal. Wij hebben gekozen voor gezonde gerechten, waarbij we andere deeldomeinen zoals hygiëne, teelt en duurzaamheid kunnen verwerken. Kinderen leren waar de voeding mogelijk vandaan komt, maar ook op welke plaats het zich bevindt in de voedingsdriehoek. Leerlingen leren kennismaken met koken en maken gebruik van toestellen. Ook dat kan terug aangehaald worden tijdens het technische beheersingsniveau. 

Om een beter beeld te creëren over de activiteiten, geven wij al enkele sfeerbeelden weer. Benieuwd naar meer of welk gerecht het is? 

Bekijk onderstaande link en document!


Andere alternatieven voor in de klas

Uiteraard hebben wij nog enkele alternatieven die jullie kunnen uitoefenen in de klas. Wij kiezen ervoor maar enkele uit te voeren tijdens onze online expo, andere alternatieven die wij plaatsen binnen biotechniek wilden we zeker via deze weg met jullie delen. We hebben hierbij rekening gehouden met de tijd, leerplandoelen, eindtermen en prijs. Deze alternatieven kunnen eventueel verwerkt worden ter differentiatie. 

Maken van brood  

Hoe ziet uw bord (ochtend, lunch, avondmaal) eruit? 

Bakken van pannenkoeken   

€€

Fruitsalade   

€€€

Informatieve brochure

In de brochure vindt u nog extra informatie omtrent de leerplandoelen, eindtermen en extra alternatieven voor het thema voeding. U kan de brochure downloaden en delen met uw collega's. Help elkaar met het delen van inspiratie en ideeën!

©2023 CHLOË MEERSMAN & YANNICK ROSIERS KdG
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin